X

Νέα

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο είναι ο σπόρος ενός χαμηλού θάμνου.Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά γιατί μοιάζει με τους σπόρους αυτών.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες B, Ε και Κ ,φιλικό οξύ και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο χαλκός ,το μαγνήσιο, το μαγγάνιο ,ο σίδηρος, ο φώσφορος ,το κάλιο ,το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Μπορεί να αντικαταστήσει τις πατάτες και το ρύζι ενώ συνοδεύει εξαιρετικά τον αρακά και τα φασόλια.

Στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία χρησιμοποιούν το kasha,που είναι φρυγανισμένο φαγόπυρο, σιγοβράζοντας το για 10΄ και συνοδεύοντας το ψαρί ,τα πουλερικά και τα λαχανικά.

Το αφρυγάνιστο ωμό φαγόπυρο στην μαγειρική αντιστοιχεί σε αναλογία ένα μέρος μαυροσίταρο προς δυο μέρη βρασμένο νερό. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

Μια ωραία ιδέα για να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.