Ζαφορά, σαφράν ή το πιο διαδεδομένο κρόκος Κοζάνης.
Ένα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Η χρήση του γνωστή από τα αρχαία χρόνια ,απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά σκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού καθώς έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντικαρκινική δράση.
Το καλοκαίρι γίνεται η σπορά και το φθινόπωρο η συγκομιδή για την ξήρανση του. Μια χειρονακτική εργασία που διαρκεί από 20 έως 60 ημέρες.
Μπορείτε να χρωματίσετε και να αρωματίσετε το φαγητό σας ,δίνοντας ένα κίτρινο χρώμα και μια πικάντικη γεύση, προσοχή όμως μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.
Επίσης μια πρόταση γεύσης, τόνωσης, και ευεξίας είναι ένα ζεστό ή κρύο αφέψημα κρόκου Κοζάνης.