X

Νέα

Σαλάτα Πλιγούρι με Μπαχαρικά & Ξηρούς Καρπούς

Συνταγή για 8-10 άτομα

Για το πληγούρι

2 2/3 φλιτζάνια πλιγούρι, μουσκεμένο 20-30 να μαλακώσει.

Για τη Σάλτσα

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο λεμόνι ή όσο θέλετε

6 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

2 κουτ. γλυκού κύμινο φρεσκοτριμμένο

2 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο φρεσκοτριμμένο

1/2 - 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

1/2 - 1 κουτ. γλυκού πιπέρι Καγιέν ή μπούκοβο

1 φλιτζάνι καρύδια χοντροαλεσμένα

1 φλιτζάνι φουντούκια χοντροαλεσμένα

1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα, αλατισμένα και χοντροαλεσμένα

1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο

2/3 φλιτζανιού κόλιανδρο φρέσκο

1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο(προαιρετικά)

1/3 φλιτζανιού κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες (προαιρετικά)

8-10 φύλλα μαρούλι μέτρια για το σερβίρισμα(προαιρετικά)


Εκτέλεση συνταγής

Στραγγίστε το πλιγούρι και πατήστε το γερά με χαρτί κουζίνας να φύγουν όλα τα νερά.

Σε μικρή γαβάθα χτυπήστε το ελαιόλαδο μαζί με το λεμόνι, τον ντοματοπελτέ , όλα τα μπαχαρικά και αλάτι, όσο θέλετε. Σε μεγάλη γαβάθα ανακατέψτε το πλιγούρι με τους ξηρούς καρπούς και τα φύλλα κόλιανδρου. Περιχύστε με την σάλτσα και ανακατέψτε πολύ καλά. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο 3 ώρες τουλάχιστον.

Λίγο πριν σερβίρετε αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε , ανακατέψτε με το μισό κρεμμυδάκι και τις μισές πιπεριές, σερβίρετε σε φύλλα μαρουλιού και πασπαλίστε με το υπόλοιπο κρεμμύδι και πιπεριές.

Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι 4 μέρες ή και περισσότερο.