X

Νέα

Η Πιπερόριζα (Ginger) και τα οφέλη της

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά.

Η προέλευση της λέξης τζίντζερ είναι αντιδάνειο από το αγγλικό όνομα του μπαχαρικού, προερχόμενο αρχικά από την γλώσσα Ταμίλ (ίντζι βερ)

Η γεύση της πιπερόριζας είναι ιδιαίτερη παρόλα αυτά όμως η ρίζα της μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα ή να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική σε πολλά φαγητά και γλυκά καθώς δίνει μια ιδιαίτερη ωραία γεύση.

Φημολογείται ότι έχει ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας καθώς πάνω από 2000 χρόνια, προτείνεται η χρήση του ginger είτε σαν θεραπευτικό είτε σαν προληπτικό μέσο σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της πιπερόριζας είναι τα επόμενα:

  • Διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα διότι περιέχει χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
  • Βοηθάει στην μεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τις τροφές διότι επιτυγχάνει τη διέγερση της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων.
  • Προλαμβάνει το κρυολόγημα και τη γρίπη διότι έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση καθώς βοηθάει στην μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση.
  • Καταπολεμά συνήθη αναπνευστικά προβλήματα εάν υποφέρετε από βήχα η πιπερόριζα βοηθάει να ανακουφίζεστε πολύ γρήγορα από τις δυσκολίες στην αναπνοή διότι αποτελεί ένα φυσικό αποχρεμπτικό που διασπά και αποβάλλει τα βλέννα.
  • Η κατανάλωση μικρής ποσότητας πιπερόριζας βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού σύστηματος.
  • Μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών στα άτομα που πάσχουν απο διαβήτη βοηθώντας τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατα συνέπεια, αυξάνοντας την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών.
  • Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου καθώς και των ωοθηκών η κατανάλωση σκόνης πιπερόριζας προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
  • Σας χαρίζει λεπτότερη σιλουέτα μιας και μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα σας και να σας προστατεύσει από έξτρα περιττά κιλά.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε πόσο καλό σας κάνει καταναλώστε το φρέσκο, σε σκόνη ή ζαχαρωμένο, το ginger μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη κουζίνας με διάφορους τρόπους